Valeraskaus ei ole sairaus, vaan hormonaalinen valmiustila imettämistä ja pennuista huolehtimista varten. Nartun kiiman (estrus) jälkeen alkaa jälkikiimakausi (metestrus), joka kestää noin 2-3 kuukautta. Tämä vaihe käynnistyy parittelusta huolimatta, eli vaikka narttu ei kiiman aikana parittele, voi raskauden oireita ilmetä valeraskauden muodossa.
Miksi koira tulee valeraskaaksi?
Nykykoiralle valeraskaus ei ole niinkään hyödyksi, vaan useimmin enemmänkin haitaksi. Tutkimusten mukaan koira- ja susilaumoissa valeraskaudella on tärkeä rooli. Valeraskauden avulla kaikille lauman pennuille on tarjolla tarpeeksi maitoa, jos jollekin emoista sattuisi jotain.
Miten valeraskaus vaikuttaa narttuun?
Näkyvimmät merkit tulevat usein 1-2 kuukautta juoksujen jälkeen. Jotkut nartut menettävät ruokahalunsa, toiset taas syövät entistä enemmän ja lihovat, erityisesti vatsan seudulla. Narttu saattaa kieltäytyä syömästä koko valeraskauden ajan, joten huolehdi, että koira juo ainakin paljon vettä. Nartun nisät saattavat paisua ja alkaa tuottaa maitoa.
Valeraskaus vaikuttaa myös nartun käytökseen. Monet nartut saavat voimakkaita äidinvaistoja ja saattavat alkaa rakentaa pesää ”pentuetta” varten. Narttu on myös usein apea, rauhaton ja huolestunut. Osa nartuista alkaa kohdella esineitä, kuten leluja ja kenkiä, pentuinaan. Pennunkorvikkeet kannattaa ottaa pois, sillä narttu saattaa muuttua aggressiiviseksi suojellessaan ”pentujaan”.
Useimmat nartut oireilevat ainoastaan fyysisesti ja ovat vain hieman tavallista apeampia, toiset taas saattavat suorastaan masentua valeraskauden aikana.
Kuinka kauan valeraskaus kestää?
Valeraskaus kestää usein 2-3 kuukautta ja tuottaa usein päänvaivaa sekä koiralle että omistajalle. Joskus nartut saattavat itse stimuloida maidontuotantoa nuolemalla ja imemällä nisiään. Maidontuotanto aiheuttaa muutoksia maitorauhasissa ja pahimmassa tapauksessa voi hoitamattomana johtaa nisätulehduksiin. Myös oksentelu on yleistä valeraskauden aikana.
Kaikki nartut reagoivat eri tavoin valeraskauteen: jotkut saavat vain muutamia oireita, toiset taas lähes kaikki mahdolliset. Psyykkiset oireet ovat yleisempiä kuin fyysiset.
Lisää liikuntaa ja vähemmän ruokaa
Vähentääksesi oireita kannattaa lisätä liikuntaa ja vähentää ruoan määrää. Koska monet valeraskaat nartut ovat haluttomia liikkumaan ja joidenkin ruokahalu vain kasvaa, on liikunnan lisääminen usein haasteellista.
Valeraskaalle nartulle tiukkana pysyminen saattaa tuntua vaikealta. Narttu haluaisi usein vain maata kotisohvalla päivät pitkät, mutta liikkuminen on koiran parhaaksi, eli pysy tiukkana koirasi hyvinvoinnin takia.
Lääkitys valeraskautta vastaan
Valeraskautta voi ehkäistä eläinlääkärin määräämällä lääkehoidolla. Lääkitys on suositeltavaa, jos valeraskaus vaikuttaa koiraan huomattavasti. Myös lääkityksen aikana kannattaa liikunnan määrää lisätä ja ruoka-annoksia pienentää.
Lääkkeen vaikuttava aine on kaberkoliini, joka estää maidontuotantoa ja siihen liittyviä oireita. Lääkityksen sivuvaikutuksina saattaa esiintyä apeutta, ruokahaluttomuutta ja joskus oksentelua. Jos koira kärsii sivuvaikutuksista, tulee punnita onko tärkeämpää, että koira on mahdollisimman pian oma itsensä vai että koira välttyy sivuvaikutuksilta. Jos on pienikin riski, että koira on raskaana, tulee se varmistaa röntgenin tai ultraäänen avulla ennen lääkinnän aloittamista, sillä lääke saattaa aiheuttaa raskaudenkeskeytyksen.
Jos koirasi tulee valeraskaaksi, yritä keksiä koiralle paljon tekemistä ja anna sille paljon huomiota. Valeraskaus on helposti koiralle raskasta aikaa ja ylimääräiset hellyydenosoitukset ovat silloin tervetulleita.