Märkäkohtu saa alkunsa bakteerien kulkeutuessa emättimen kautta kohtuun. Riski kohtutulehdukselle on suurin 2 viikkoa – 2 kuukautta juoksun jälkeen.
Vakava sairaus
Märkäinen kohtutulehdus on yksi yleisimmistä narttujen sairauksista. Hoitamattomana se johtaa koiran menehtymiseen. Myös märkäkohdun hoitoon liittyy tiettyjä riskejä. Moderneista hoitomenetelmistä huolimatta leikkaus on suhteellisen vaativa ja osa koirista voi saada komplikaatioita leikkauksen aikana ja menehtyä.
Kohtutulehdus voi kehittyä asteittain tai edetä nopeasti ja johtaa äkilliseen menehtymiseen. Sairaus on vaarallisin, jos koiran kohdunkaula on kiinni tai sulkeutuu tulehduksen seurauksena. Silloin tulehduserite ei vuoda ulos vaan kertyy kohtuun, mikä voi johtaa kohdun repeämiseen ja tulehduseritteen pääsyyn vatsaonteloon.
Tulehduserite voi aiheuttaa vatsakalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen, jotka puolestaan voivat johtaa koiran menehtymiseen. Sairauden oireet tulee siis aina ottaa vakavasti!
Kohtutulehduksen oirekuva
Yleinen tulehduksen merkki on emättimestä valuva märkäinen, punertavan rusehtava, pahanhajuinen tulehduserite. Usein koira nuolee alapäätään jatkuvasti. Aina eritevuotoa ei kuitenkaan voi havaita. Mikäli kohdunkaula on kiinni, erite ei pääse valumaan ulos kohdusta.
Muita tavallisia oireita ovat väsyneisyys ja apaattisuus, huono ruokahalu, oksentelu, mahdollisesti kuumeilu tai alilämpö, sekä selvästi lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve. Joskus ainoa näkyvä oire voi olla ontuminen tai jäykkyys.
Kohtutulehdus diagnosoidaan tutkimalla koiran vatsaontelo ultraäänellä, jolloin nähdään onko kohdussa eritettä. Eläinlääkäri ottaa usein myös verinäytteen varmistaakseen, että koiran muut elinarvot ovat kunnossa, eikä tulehdus ole vaikuttanut niihin.
Riskitekijät
Kohtutulehdukset ovat yleisimpiä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla nartuilla.
Nartut, joille on tehty hormonihoito esimerkiksi juoksujen siirtämiseksi tai abortin aikaansaamiseksi, voivat sairastua myös nuoremmalla iällä. Jos tulehdus johtuu hormonihoidosta, koira voi alkaa oireilla pian hoidon päättymisen jälkeen.
Muissa tapauksissa oireilu alkaa useimmiten 1–2 kuukautta juoksujen loppumisesta. Joskus oireet näkyvät kuitenkin vasta myöhemmin, mutta tällöinkin sairaus on yleensä alkanut jo aikaisemmin.
Kohtutulehduksen hoito
Leikkaus
Ainoa täysin tehokas hoitomenetelmä on kohdun ja munasarjojen poistaminen eli sterilisaatio.
Mikäli leikkaus sujuu ilman komplikaatioita, narttu pääsee yleensä kotiin jo leikkauspäivänä.
Jos leikkauksessa on komplikaatioita, esimerkiksi jos kohtu on revennyt, narttu pidetään sairaalassa muutama päivä pidempään. Pahimmassa tapauksessa komplikaatiot voivat olla niin vakavia, että narttu ei selviä tehohoidosta huolimatta.
Kohdun ja munasarjojen poisto vaikuttaa koiran hormonitasapainoon. Tämän takia sterilisaatio voi aiheuttaa nartun elimistössä muutoksia kuten lihomista, ruokahalun lisääntymistä, turkin laadun muutoksia ja virtsankarkailua.
Lääkehoito
Jos koiraa halutaan välttämättä käyttää jalostukseen, kohtutulehdusta voidaan joissakin tapauksissa yrittää hoitaa lääkkeillä. Koiran yleiskunnon tulee tällöin olla suhteellisen hyvä tulehduksesta huolimatta ja kohdunkaulan tulee olla avonainen. Lääkityksen avulla kohtu saadaan supistelemaan ja tyhjenemään. Samanaikaisesti bakteerien aiheuttamaa tulehdusta hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla. Tämä hoitomenetelmä vaatii useita kontrolleja, eikä koira aina parane.
Lääkehoito ei hoida kohdun bakteeriherkkyyttä, eikä poista kohtutulehdukseen johtavaa muutosta kohdun seinämästä. Lääkehoito ei siis ole yhtä varma hoitokeino kuin leikkaus ja on suuri riski, että kohtutulehdus uusii seuraavien juoksujen jälkeen.
Pentujen teettämistä kohtutulehdukseen sairastuneella koiralla tulee harkita erittäin tarkkaan, sillä lääkehoito laskee nartun hedelmällisyyttä.
Ennaltaehkäisy
Ainoa tapa ennaltaehkäistä kohtutulehdus on nartun sterilisaatio jo nuorena. Jos tiedät, ettet tule käyttämään narttukoiraasi jalostukseen, kannattaa sterilisaatiota harkita. Silloin nartulle ei tule myöskään juoksuja, mahdollisia valeraskauksia tai vahinkopentuja. Sterilisaatio vähentää myös nisäkasvainten riskiä.