Vaarallinen glykoli
Vaarallisin aine on glykoli, joka voi aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa ja johtaa kuolemaan. Glykolimyrkytyksen oireet voivat näkyä ensimmäisen puolen tunnin aikana, mutta toisinaan vasta 12 tunnin kuluttua. Oireita ovat kova jano, jonka ansiosta koira myös virtsaa tavallista enemmän sekä oksentelu ja huojuminen. Koira saattaa oireidensa takia vaikuttaa ns. juopuneelta. Glykoli voi aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa jo ensimmäisten 12 tunnin aikana.
Glykolia käytetään jäätymisen ja ruostumisen estoon autojen ja veneiden moottoreissa. Glykoli on hieman makeaa, jonka takia se on koiralle houkutteleva aine ja koira saattaa maistella sitä. Jos koira syö tai nuolee suuren määrän glykolia, se saattaa pahimmassa tapauksessa kuolla välittömästi.
Tilastoja myrkytyksistä
Ruotsin Agrian mukaan vuosien 2010-2015 aikana yli 6 000 koiraa sai myrkytyksen oireita seuraavista aineista:
- Rotanmyrkky – myrkyllinen paitsi rotille niin myös koirille
- Lääkkeet – osa ihmisille ja muille eläimille tarkoitetuista lääkkeistä on koiralle myrkyllisiä
- Koiranruoka – ei tietenkään ole myrkyllinen aine, mutta voi aiheuttaa myrkytyksen oireita, jos koira syö liikaa ja liian nopeasti
- Glykoli – käytetään moottoreissa suoja-aineena, koiralle myrkyllinen ja tappava
- Sienet – varo myrkyllisiä sieniä syksyn metsälenkeillä
Rotanmyrkky on myrkyllistä myös koiralle
Rotanmyrkyn vaikutus riippuu koiran koosta sekä myrkyn määrästä ja tyypistä, pahimmillaan myrkky voi olla koiralle tappava. Rotanmyrkkyä käytetään monissa eri paikoissa, muun muassa puistoissa, kävelyteiden varrella ja kaupunkialueella. Myrkytyksen oireet vaihtelevat rotanmyrkyn tyypin ja määrän mukaan. Yleensä koira alkaa oireilla vasta 3-5 vuorokauden kuluttua. Tavallisia oireita ovat väsymys, vaaleat ikenet, krampit, hengitysvaikeudet ja kävelyvaikeudet. Koiralle voi myös tulla sisäisiä verenvuotoja herkästi, esimerkiksi koiran liikkuessa tai osuessa johonkin.
Myrkytyksen ennaltaehkäisy
Paras tapa välttyä myrkytyksiltä on vahtia, että koira ei syö tai nuole mitään lenkkien aikana ja pitää kotona vaaralliset aineet koiran ulottumattomissa. Koiralle kannattaa myös opettaa käsky "jätä" tai "ei ota" tai vastaava kielto, jota voi käyttää juuri ennen kuin koira on maistamassa jotain sopimatonta.
Jos epäilet, että koirasi on syönyt jotain myrkyllistä, tarkkaile koiran vointia. Jos koira oksentaa tai ripuloi tai sen vointi heikkenee, ota yhteyttä eläinlääkäriin.